Latypi Residence bird eye front view
Latypi Residence bird eye front view

Latypi Residence

Location: Choulakia, Mykonos, Greece
Typology: Residential
Status: Completed
Year of completion: 2022
Built Area: 349,65 m²
Plot Area: 4.000 m²
Client: ORIZON Development
Photography: Yiannis Hadjiaslanis (1-2, 7, 14-35), George Fakaros (3-6, 8-13)

Project Team

Architecture: Praxitelis Kondylis
Design Team: Davide Fois, Anna Baltzi
Project management: Panagiotis Karras
Project management team: Ioanna Siouti
Structural engineer: Konstantinos Grigoriadis
MEP engineer: Giannis Beligiannis
Lighting design: HALO Architectural Lighting
Landscape design: Archetopo / Landscape Urbanism
Construction: A31 ARCHITECTURE CONSTRUCTION
Construction supervision: Panagiotis Karras, Praxitelis Kondylis, Nikos Papas, Ioanna Siouti
Interior design-art curation: Praxitelis Kondylis
Art works: Socrates Fatouros

Awards & Distinctions

2024
Νominee for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies Van Der Rohe Award (EUmies Award) 2024

Nominee from Greece for the ArchDaily Building of the Year 2024 in the Category “Houses”

2023

“2023 Top 20 Architectures” Archilovers

“Best Architecture Single Residence” Award in European Property Awards 2023

“Best Luxury Residential Architecture (Single Residential Project)” Award in 15th annual global award of Luxury Lifestyle Awards, 2023

Longlisted for the first edition of the Archello Awards 2023 in the Category House of the Year (rural)

Mention in the category of Completed Work in the 2023 Doma Archi Awards, Greece

On a plot with a significant slope and south facing orientation, A31 designed a new, partly subterranean residence on two floors. The property overlooks the islands of Delos and Rineia. Above ground the residence is 120m2, while the subterranean part is approximately 130m2. The aim was to weave both the hardscape and softscape of the building into the natural Mykonian landscape. As a result, the entity that was created is not visible from the street.

The Latypi project converses with the Cycladic architectural legacy as well as the local terrain. The design becomes in itself a contemporary intervention within the landscape. The concept has also been inspired by the local sculptural tradition, which has produced timeless artworks throughout the centuries.

The intention to have the outdoor space emerge as the focal point of the building complex (an age-old Greek practice) is instantly legible.  At level +0.00 (64m above sea level) all the spaces are developed around an atrium. In the center, an unyielding olive tree with roots deep in the Mediterranean landscape functions as an element of memory. This section of the building comprises the main living areas: living room, kitchen, and dining room, as well as two sleeping areas. On the same level, an outdoor amphitheater of approximately 60 seats is facing the sacred island of Delos.

At level +4.00 (68m above sea level) the second section, almost exclusively underground, consists of two bedrooms and ensuite bathrooms. This section is connected to the main building via a wide, open-air promenade. It is sheltered by a planted roof exactly like the outdoor parking spaces, so that the presence of cars is not detectable from above.

The landscape design is based on the existing natural terrain, borrowing from its elements, and reinterpreting the variety, textures, and colours of native plants to create a new palette. The aim of the project was to maintain the natural landscape with minimal disruption and to re-introduce local planting in the areas where we intervened. The vegetation and planting has low irrigation and maintenance requirements so that it can withstand the local climate conditions.

Play Video